Brillenglazen

Het brillenglas bestaat uit drie hoofdonderdelen: het oppervlak, het materiaal en de technologie. Wij kunnen u advies geven over de beste combinatie voor uw specifieke behoeften.

WAARUIT BESTAAT EEN BRILLENGLAS?

Een brillenglas bestaat uit drie componenten:

GLASDESIGN
Het glas wordt ontworpen naar de persoonlijke behoeften van de drager, bijvoorbeeld glazen voor bijziendheid of verziendheid. Opties voor design zijn bijvoorbeeld leesglazen, bifocale, trifocale en progressieve glazen en computerglazen.

MATERIAAL
De look, het gewicht en de slagvastheid van uw bril hangt af van het materiaal (bijvoorbeeld plastic of glas) waar uw brillenglas van gemaakt is.

COATING
De eigenschappen van het brillenglas hangen af van de afwerkingslagen die zijn toegepast op het brillenglas. Opties zijn bijvoorbeeld meekleurend, polariserend, ontspiegeld, kraswerend en vlekwerend, en coatings die stof of water afstoten en condens tegengaan.

CORRIGERENDE BRILLENGLAZEN

Normaal gesproken breken (refracteren) lichtstralen gelijkmatig zodat ze samenvallen op een klein deel van het netvlies om een scherp beeld te geven. Bij mensen met refractie-afwijkingen zoals myopiehypermetropie en astigmatisme kan het licht niet exact samenvallen op het netvlies.

Corrigerende brillenglazen buigen het licht dat door het oog komt en passen de refractie aan zodat de lichtstralen wel op het netvlies samenkomen en de drager weer helder kan zien.

DE JUISTE GLAZEN VOOR VERSCHILLENDE AANDOENINGEN

Verschillende oogaandoeningen vragen om verschillende brillenglazen:

BIJZIENDHEID
Lichtstralen vallen vóór het netvlies in plaats van erop, waardoor objecten van een afstand wazig lijken. Om dit te corrigeren wordt een brillenglas met ‘min’-sterkte gebruikt. Dit glas is dikker aan de rand en dunner in het midden, zodat lichtstralen naar buiten worden gebogen. Daardoor vallen deze op het juiste brandpunt samen en ziet de drager weer scherp. Meer te weten komen over bijziendheid? Klik hier voor meer informatie

VERZIENDHEID 
Lichtstralen vallen achter het netvlies waardoor objecten op alle afstanden, vooral van dichtbij, wazig worden. In dit geval is er een brillenglas met ‘plus’-sterkte nodig. Dit glas is dikker in het midden en dunner aan de randen, zodat lichtstralen naar binnen worden gebogen. Daardoor vallen de lichtstralen op het juiste brandpunt samen en wordt het zicht gecorrigeerd. Meer te weten komen over verziendheid? Klik hier voor meer informatie

ASTIGMATISME
Het hoornvlies is ovaal in plaats van rond, waardoor het licht niet op het juiste deel van het netvlies valt en het zicht wazig wordt. Astigmatisme kan leiden tot bijziendheid, verziendheid, of beide. Om het zicht te corrigeren worden clindrische glazen het meest gebruikt. De glazen kunnen een min- of plussterkte hebben, afhankelijk van het soort astigmatisme. Klik hier voor meer informatie over astigmatisme.